СлабовидящимСлабовидящим

Григорий Симаков

(10.02.1919 – 21.12.1996)

Григорий Симаков

Тодмо удмурт нылпи гожъяськись но журналист Григорий Степанович Симаков вордӥськиз 1919 арын 10 тулыспалэ Ува районысь Штани гуртын. Семьяез шоро-куспо улӥсьёс пӧлы пыре вал. Ньыль аресысен ик пияш секыт гурт ужез быдэсъяны кутскиз.

Григорий Симаков – кутэм нылпи, аслаз нылпиосыз ӧвӧлтэмен, ӵужапаез сое будэтӥз. Григорийлы соку одӥг но ӝыны арес гинэ вал ай.

Симаков Красное черкогуртын дышетскиз. Гожъяськон мылкыдыз солэн туж вазь вордӥськиз, школаын дышетскыкуз ик. Оло талэн мугез выжыкылъёсты яратэменыз но герӟаськемын, кудъёссэ пияш сак кылзӥськылӥз гуртысьтыз пересьёслэсь. Дышетӥсьёс адӟизы пилэсь дышетскон но гожъяськон удысъёсын быгатонлыкъёссэ, соин сэрен ик вылӥ кузёос доры куронэн потӥзы, Г. Симаковез нимаз дышетон курсъёсы мед келялозы шуыса. Озьы, 1936-тӥ арын Григорий Симаков газет редакторъёсты дышетон курсъёслэн кылзисез луэ. Дышетскемез бере писателез «Егит большевик» газетэ ужаны куто. Отын со 1937-тӥ арысен 1939-тӥ арозь тырше. Та дыре солэн нылпиослы нырысетӥ веросъёсыз но выжыкылъёсыз пото. Кылсярысь, «Поп но кролик» («Дась лу!», 1938), «Габо Егор» («Егит большевик» но «Молот», 1938).

Г.С. Симаковлэн огъя 18 книгаез потэмын, сизьымез соос пӧлысь ӟуч кылэ берыктыса печатламын.

Гожъяськон ӧрын вамышъякуз, Г. Симаков трос пол выжыкыл гожъян борды басьтӥськылӥз. 1968 арын солэн покчи лыдӟисьёслы туж тунсыко выжыкылъёсын «Луд кеч – чемпион» книгаез потӥз.

Григорий Симаковлэн гожъяськон манерез матын ӟуч нылпи гожъяськисьёслы. Соос пӧлысь Г. Симаковлы тужгес но матынэсь луо В. Бианки, М. Пришвин, В. Сухомлинский. Та гожъяськисьёс сямен ик, удмурт прозаик инкуазез суредакуз, нылпиосты пӧяськытэк, сэзь но шаплы улыны дышетӥз, пӧйшуръёсын но тылобурдоосын огъя кыл шедьтыны юрттӥз. Г. Симаковлэсь творчествозэ Д. Яшин таӵе кылъёсын дунъяз: «Ваньзэ тае гожъяськись дунне тыр кесяськытэк, шыпыт гинэ лыдӟисьёсызлы вера, китӥзы кутэ но нюлэскы, сяська пӧлы бусые валтэ но валэктэ: «Учке, кыӵе паймымон но чебер котырысьтымы инкуазь, кыӵе со узыр. Юрртэ солы, уте сое».

Григорий Симаков

10.02.1919 – 21.12.1996)

Известный удмуртский детский писатель и журналист Григорий Степанович Симаков родился 10 февраля 1919 г. в деревне Бадӟым Штанигурт Увинского района Удмуртии. Семья Симаковых относилась к середнякам. Четырехлетнему мальчику с раннего утра с серпом в руках приходилось выходить на крестьянское поле.

Григорий был приемным ребенком, его воспитывала тетя, так как родных детей у нее самой не было. Когда мальчика усыновили, ему был лишь 1 год и 6 месяцев.

Г. Симаков учился в селе Красное. Склонность к сочинительству проявилась у Симакова рано, когда еще учился в школе. К этому побудила его любовь к народным сказкам, которые в большом количестве, о чем упоминалось выше, рассказывались старшими сельчанами. Учителя средних классов, заметив успехи подростка в учебе, его восприимчивость и любознательность, вышли к властям с предложением, чтобы Симакова направили в город Ижевск на специальные образовательные курсы. В 1936 году Г. С. Симаков становится слушателем курсов по подготовке редакторов районных и республиканских газет. После этих курсов он был принят на работу в газету «Егит большевик» («Молодой большевик»). В этой газете Симаков проработал с 1937 года по 1939 годы. В эти же годы появляются и первые рассказы и сказки Г. Симакова для детей. К примеру «Поп но кролик» («Дась лу!», 1938), «Габо Егор» («Егит большевик» и «Молот», 1938).

В арсенале Г. Симакова восемнадцать книг, из них семь книг переведены и изданы на русском языке.

В процессе творческой эволюции Г. Симаков все чаще обращается к жанру авторской сказки. Знаменательно появление книги «Луд кеч – чемпион» («Заяц-чемпион» 1968 г.), в которой предлагаются сказки для самых маленьких читателей.

Творчество Г. Симакова близко творчеству русских писателей В. Бианки и М. Пришвина, а также сочинениям В. Сухомлинского. Симаков, как и русские писатели, открывая детям окружающий мир природы, учил детей быть честными, решительными, смелыми, заступаться за зверей и птиц. «Все это он делал без громких фраз, просто берет своего читателя за руку и ведет его в лес, в поле, на цветущий луг и как бы говорит: «Смотрите, как прекрасна окружающая нас природа, как она богата. Берегите ее, помогите ей!» » – писал Д. Яшин.